Strona główna PROGRAM „KOCHAM CIĘ POLSKO” – ZWYCZAJE WIELKANOCNE NA PODKARPACIU
W dniu 13 marca 2018 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty o charakterze poznawczo-praktycznym w ramach programu ,,Kocham cię Polsko”. Uczestniczyli w nich uczniowie klas podstawowych wraz z wychowawcami. Warsztaty składały się z dwóch części: naukowo-poznawczej i kulinarnej. Głównym bohaterem było ,,jajko”. No Valid Folder Selected No Valid Folder Selected
W pierwszej części p. Małgorzata Hajduk przedstawiła i omówiła prezentację multimedialną. Uczniowie dowiedzieli się skąd biorą się jajka, jak są zbudowane, jakie wartości odżywcze zawierają. W dalszej części prezentacji słuchacze posiedli wiedzę na temat znaczenia jajek w kulturze oraz ich roli w kuchni światowej. Prezentacja zakończyła się przedstawieniem zwyczajów i tradycji wielkanocnych związanych z województwem podkarpackim. W części kulinarnej warsztaty pod hasłem ,,Danie z jajem”. Uczniowie pod okiem wychowawców przygotowali potrawy. Efektem pracy uczniów były potrawy zachęcające kolorystyką i zapachem, ułożone na nakrytym stole z elementami wiosenno-świątecznymi. Żurek z jajkiem rozpoczynał degustację wykonany przez 7 rok nauczania, poprzez sałatkę z jajkiem klasy 1,2 r.n wykonana pod kierunkiem p. M. Szerszeń, wiosenne kanapki wykonane przez uczniów p. A. Żądło 2,3 r.n. Wiosenna sałatka pięknie prezentowała się na stole wykonana przez uczniów 3 r.n pod opieką p. D. Wadas, 4,5,6 r.n. wykonał przepyszne babeczki wraz z p. A. Podlasek, 5,6 r.n pod okiem p. A. Zachary-Kusek, smakowite ciasto cytrynowe i kakaowe. Wszyscy uczestnicy próbowali każdą potrawę, wszyscy zwracali szczególną uwagę na kulturę zachowania się przy stole oraz różnorodność potraw z jajkiem. Szczególną wdzięczność i podziękowania składamy na ręce Pani Anny Gurga, Gospodarstwo Specjalistyczne Ferma Drobiu, za okazane serce i przekazanie jajek dla uczniów naszej szkoły.
Organizatorkami spotkania były panie: Małgorzata Hajduk, Karina Lewtak, Danuta Wadas, Anna Nalepa-Proszowska