Strona główna PODRÓŻ DO EKO-KRAINY – EKO-JEDZENIE
15 grudnia 2014 roku uczniowie klas 4,5,6 r.n. i II Guz A w ramach programu Akademia Zdrowego Ucznia, „udali się kolejny raz w podróż do Eko-Krainy”.No Valid Folder Selected
Tym razem poznaliśmy przepisy na dania wigilijne, które dołączą do naszej książki kucharskiej ze zdrowymi potrawami dla rodziny. Przygotowujemy je przecież z niskoprzetworzonych produktów, kultywując dawne tradycje i zwyczaje. Uczniowie dowiedzieli się , że dania wigilijne są bogate w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (olej lniany, ryby, orzechy), a na naszych stołach jest dużo zdrowych słodkości (bakalie, kompot z suszu, kutia, kluski z makiem). Na zajęciach w ramach realizacji naszego programu wykonaliśmy z dziećmi Eko dekoracje, a upieczone przez panią Karinę pierniczki udekorowaliśmy na naszym spotkaniu. Uczniowie biorący udział w projekcie uczestniczą też w jasełkach szkolnych i podczas spotkania dużą atrakcją było wcielanie się w postać jednego z Trzech Króli.