Przejdź do treści
GRECKIE PRZYSTAWKI NA POLSKIM STOLE
15 kwietnia 2024

GRECKIE PRZYSTAWKI NA POLSKIM STOLE

Dnia 10. 04. 2024 r. czterech uczniów z SPdP: Hubert Stachnik, Andrzej Jemioło, Adrian Krzewiński oraz Jakub Ruda wraz z nauczycielkami: Alicją Nowak -Wilk i Bogusławą Strzyż reprezentowali naszą placówkę na XV KONFERENCJI „ARANŻACJA STOŁÓWNA RÓŻNE OKAZJE – EUROPEJSKIE PRZYSTAWKI NA POLSKIM STOLE” w PZPSW
w  Mielcu. Po wykładzie na temat możliwości pracy i rozwoju zawodowego osób z niepełnosprawnościami  odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Hiszpańskie tapas”.
Prowadził je Piotr Bassara – szef Podkarpackiej Akademii Umiejętności. Wykonał niezwykle aromatyczną i smaczną Paellę Mixta.

Podczas prezentacji filmowej zaprosiliśmy uczestników konferencji na malowniczą wyspę Zakynthos oraz regionalne greckie przekąski. Nasza aranżacja stołu wpisywała się w  klimat śródziemnomorski z wyspą utworzoną z sałatek: Horiatiki, spolszczonej wersji „Cezar”, a la szaszłyki oraz z  chlebkami typu „pita”. Wokół kolorowych półmisków wraz
z żółwiami Caretta caretta pływały bambusowe stateczki – zachęcając do degustacji. Na plaży z prawdziwym piaskiem na gości czekały łódki z melona z sałatką owocową.

Po prezentacji wszystkich drużyn, po otrzymaniu dyplomu i nagród mogliśmy skosztować hiszpańskich tapas, włoskich, francuskich oraz typowo polskich przystawek. To był wyjazd bardzo bogaty we wrażenia kulinarne!

Tekst: Bogusława Strzyż
Zdjęcia: Bogusława Strzyż, Kinga Lechowska
Organizatorzy: Aneta Milas, Alicja Nowak – Wilk, Aleksandra Pankowska, Paweł Stachnik, Bogusława Strzyż

 

Transmisja z tego wydarzenia w radiu Leliwa znajduje się pod linkiem poniżej:

Mielec: Europejskie przystawki na polskim stole w PZPSW

 

Skip to content