Strona główna GRECKIE PRZYSTAWKI NA POLSKIM STOLE
Dnia 10. 04. 2024 r. czterech uczniów z SPdP: Hubert Stachnik, Andrzej Jemioło, Adrian Krzewiński oraz Jakub Ruda wraz z nauczycielkami: Alicją Nowak -Wilk i Bogusławą Strzyż reprezentowali naszą placówkę na XV KONFERENCJI „ARANŻACJA STOŁÓWNA RÓŻNE OKAZJE – EUROPEJSKIE PRZYSTAWKI NA POLSKIM STOLE” w PZPSW
w Mielcu. Po wykładzie na temat możliwości pracy i rozwoju zawodowego osób z niepełnosprawnościami odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Hiszpańskie tapas”. Prowadził je Piotr Bassara – szef Podkarpackiej Akademii Umiejętności. Wykonał niezwykle aromatyczną i smaczną Paellę Mixta.
Podczas prezentacji filmowej zaprosiliśmy uczestników konferencji na malowniczą wyspę Zakynthos oraz regionalne greckie przekąski. Nasza aranżacja stołu wpisywała się w klimat śródziemnomorski z wyspą utworzoną z sałatek: Horiatiki, spolszczonej wersji „Cezar”, a la szaszłyki oraz z chlebkami typu „pita”. Wokół kolorowych półmisków wraz
z żółwiami Caretta caretta pływały bambusowe stateczki – zachęcając do degustacji. Na plaży z prawdziwym piaskiem na gości czekały łódki z melona z sałatką owocową.
Po prezentacji wszystkich drużyn, po otrzymaniu dyplomu i nagród mogliśmy skosztować hiszpańskich tapas, włoskich, francuskich oraz typowo polskich przystawek. To był wyjazd bardzo bogaty we wrażenia kulinarne!
Tekst: Bogusława Strzyż
Zdjęcia: Bogusława Strzyż, Kinga Lechowska
Organizatorzy: Aneta Milas, Alicja Nowak – Wilk, Aleksandra Pankowska, Paweł Stachnik, Bogusława Strzyż
Transmisja z tego wydarzenia w radiu Leliwa znajduje się pod linkiem poniżej:
Mielec: Europejskie przystawki na polskim stole w PZPSW