Przejdź do treści
RECEPTA NA ZDROWIE – DLA RODZICÓW
26 października 2015

RECEPTA NA ZDROWIE – DLA RODZICÓW

Pani Agnieszka Wielopolska – fito terapeutka i właścicielka sklepu zielarsko – medycznego podczas spotkania w Zespole Szkół Specjalnych w Dębicy zapoznała rodziców ze sposobami zdrowszego, alternatywnego żywienia dzieci i młodzieży.

Szkodliwe działanie cukru
– doprowadza do cukrzycy i otyłości, podnosi ciśnienie krwi;
– podwyższa poziom cholesterolu zwiększając ryzyko zawału i miażdżycy;
– powoduje próchnicę, może wywołać zaburzenia pamięci i koncentracji;
– prowadzi do deficytów witamin z grupy B oraz minerałów;
– powoduje obniżenie odporności, większa podatność na infekcje;
– karmi Candidę; zaburza równowagę hormonalną, przyspiesza rozrost komórek nowotworowych;
– osłabia włókna kolagenowe prowadząc do szybszego starzenia się skóry;
– zakwasza organizm, stanowi pożywkę dla pasożytów i grzybów.

Zdrowsze zamienniki cukru
Ksylitol:
– jest doskonałym zamiennikiem sacharozy pozyskiwanym z brzozy;
– nie jest cukrem pod względem chemicznym, ma inny wzór strukturalny;
– zawiera 40% mniej kalorii , ma dziewięć razy niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, po zjedzeniu nie powoduje szybkiego uczucia głodu;
– metabolizm ksylitolu przebiega łagodnie, bez skoków insuliny;
– ze względu na zasadowy charakter nie zakwasza organizmu;
– jest idealny dla sportowców, diabetyków, osób z grzybicą i nadwagą.
Ponadto:
– zwiększa mineralizację szkliwa zębowego, chroni przed próchnicą i chorobą dziąseł, podnosi odporność organizmu;
– zmniejsza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Candida albicans) w układzie pokarmowym oraz ilość bakterii jelit wywołujących owrzodzenie żołądka;
– sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie, stosowany jest w profilaktyce osteoporozy, stanowi źródło energii po przebytym wysiłku.
Zastosowanie:
Do słodzenia napojów, dodatek do deserów, ciast, oraz potraw.

Syrop klonowy:
– jest mniej kaloryczny od cukru, nie zawiera konserwantów;
– jest bogaty w witaminy: B2, B5, B6, PP ( niacynę), biotynę, kwas foliowy oraz sole mineralne: wapnia, potasu, manganu i magnezu.

Miód:
– zawiera fruktozę, glukozę, może być stosowany dla dzieci i osób  z nadwagą;
– nie jest polecany dla dzieci z ADHD i z autyzmem;
– zawiera dobrze przyswajalne żelazo, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fluor i kobalt.

Syrop z agawy:
– cukier prosty, zawiera insulinę oraz prebiotyki;
– ma niski indeks glikemiczny;
– usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom.

Stewia:
– praktycznie bezkaloryczna, 150 – 300 razy słodsza niż cukier;
– w medycynie naturalnej używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy. Należy ją stosować  w postaci ziela lub zielonych lub brązowych ekstraktów proszkowych.

Lukrecja:
– surowcem jest korzeń, znany od czasów starożytnych;
– zalecana przy infekcjach gardła, dróg oddechowych i w problemach żołądkowych,
– podnosi ciśnienie krwi, może obciążać nerki.

Suszone owoce: daktyle,  figi, morele, śliwki, jabłka:
– oprócz cukrów złożonych:glukozy, fruktozy,sacharozy zawierają szereg witamin oraz błonnik poprawiający trawienie.

Słody (ryżowy, jęczmienny), melasa z trzciny cukrowej, syrop daktylowy:
– poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych.

Zamienniki soli kuchennej

Sól himalajska:
– wydobywana w paśmie Karakorum w Pakistanie na głębokości 400 – 600 m.
– najczystsza i najzdrowsza odmiana soli kuchennej;
– zawiera ponad 80 pierwiastków zapewniających zdrowie i odporność.

Sól morska:
– powstaje po odparowaniu wody morskiej i zmieleniu;
– zawiera minerały tj. sód, magnez, wapń, jod, fluor, mangan, żelazo.  

Sól niskosodowa, niskopotasowa:
– zalecana przy nadciśnieniu tętniczym.

Rośliny pomagające w ograniczaniu ilości stosowanej soli:
– bazylia, oregano, estragon, tymianek, czosnek, mięta pieprzowa, cząber, majeranek, pietruszka, imbir, cynamon.

Dieta dla osób z ADHD i autyzmem:

1) Ograniczanie cukrów prostych tj. biały cukier, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo – fruktozowy. Dzielenie cukrów złożonych (zawartych w skrobi, w węglowodanach) na kilka porcji. Zamiana ryżu białego na pełnoziarnisty lub na kasze.
2) Zapobieganie awitaminozie poprzez wprowadzenie do diety oleju z witaminą E oraz ziaren i nasion zawierających witaminy z grupy B, E, kwasy omega 3 a także w celach profilaktycznych witaminę C- lewoskrętną (kwas L-askorbinowy).
3) Kompleksowo dobrana do potrzeb indywidualnych i regularnie stosowana dieta powoduje:
– złagodzenie objawów ze strony przewodu pokarmowego,
– zmniejszenie występowania biegunek i zaparć,
– poprawę zdolności uczenia się, koncentracji oraz jakości snu,
– częstsze nawiązywanie kontaktu wzrokowego,
– złagodzenie objawów skórnych,
– ogólną poprawę stanu zdrowia i zadowolenia.

Najnowsze wpisy

Skip to content