Strona główna WARSZTATY ARTYSTYCZNO-KULINARNE „JAJKO DAREM ŻYCIA”
W dniu 23 marca 2017r. w naszej szkole odbyły się Warsztaty artystyczno-kulinarne pt. „Jajko Darem Życia” o charakterze poznawczo-praktycznym. Uczestniczyli w nich uczniowie klas gimnazjalnych. Warsztaty składały się z 3 części: naukowo-poznawczej, artystycznej i kulinarnej. Głównym bohaterem tego spotkania było oczywiście „Jajko”, które towarzyszyło nam w każdej części warsztatów. No Valid Folder Selected
W części pierwszej młodzież dowiedziała się skąd biorą się jajka, jak są zbudowane oraz jakie wartości odżywcze zawierają. W dalszej części prezentacji uczniowie posiedli wiedzę na temat znaczenia jajek w kulturze, symbolice Świąt Wielkanocnych oraz ich roli w kuchni światowej. Część artystyczna to warsztaty – pisanka Wielkanocna z materiałów plastycznych. Sala zamieniła się na moment w pracownię plastyczną, w której działo się wiele ciekawych rzeczy. Uczniowie odkrywali swoje talenty i zamienili się w prawdziwych artystów. Wszyscy wykazali się dużą kreatywnością i pomysłowością. Wykonane ozdoby każdy mógł zabrać ze sobą do domu. W części kulinarnej uczniowie przygotowali pięknie nakryty stół z elementami wiosenno-świątecznymi i degustowali potrawy wykonane pod okiem nauczycieli na zajęciach gospodarstwa domowego. Wszyscy zwracali szczególną uwagę na kulturę zachowania się przy stole oraz różnorodność potraw z jajkiem w roli głównej. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem i radością uczestniczyli w warsztatach. Spotkanie zakończyło się podsumowaniem pracy i wręczeniem dyplomów oraz smakowitych nagród. Szczególną wdzięczność i podziękowania składamy na ręce Pani Anny Gurga, Gospodarstwo Specjalistyczne Ferma Drobiu, za okazane serce i przekazanie jajek dla uczniów naszej szkoły.
Organizatorkami spotkania były panie: Anna Nalepa-Proszowska, Małgorzata Hajduk, Karina Lewtak i Monika Solarska-Cieśla.