Przejdź do treści
PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”
12 czerwca 2017

PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO”

PROGRAM EDUKACYJNY „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” był realizowany w Zespole Szkół Specjalnych z uczniami Gimnazjum nr 6 od października 2016 do maja 2017 r. Naszymi Priorytetami były:
cele społeczne:
– dziel się radością, dbaj o dobre, zdrowe i pogodne życie – swoje i bliskich: o właściwe żywienie, aktywność fizyczną i pozytywne myślenie w zgodzie z tradycją, ze szczyptą nowoczesności. Staraj się być sprawnym i pełnym empatii w dorosłym życiu.
cele edukacyjno – rozrywkowe:
– zdobywaj wiedzę na temat zdrowego żywienia, tradycji, zwyczajów świątecznych, dekorowania potraw i stołu. Pracę wykonuj starannie i do końca.  Bezpiecznie posługuj się sprzętem gospodarstwa domowego. Stosuj zasady savoir-vivre?u przy wspólnym stole. Rozwijaj swe talenty kulinarne. Ciesz się z dobrej zabawy i miłego towarzystwa podczas pracy w kuchni przy muzyce.
cele własne:
– spotykaj się z rówieśnikami w miłej atmosferze przy świątecznym stole; spróbuj tradycyjnych i nowych potraw. Pracując samodzielnie oraz w grupie przygotuj smaczny i zdrowy poczęstunek dla wszystkich uczniów naszej szkoły, przestrzegaj zasad BHP, szanuj pracę własną i innych; dziel się posiłkiem, uśmiechem i dobrą energią. Nie marnuj jedzenia, segreguj odpadki.

Dzięki realizacji programu młodzież poznała zasady żywienia, bezpiecznej i higienicznej pracy, różne rodzaje diet, proste sposoby odmierzania porcji oraz dobre maniery. Wydarzeniem społecznym na miarę naszej szkoły była degustacja potraw wielkanocnych. Uczestnicy projektu przygotowali sałatkę Cezar z „V edycji Przepisów dla każdego” oraz  kolorową „sałatkę makaronową z szynką” ze strony internetowej www.zyjsmacznieizdrowo.pl. Wszystko smakowało znakomicie!

Podczas projektu uczniowie poznali również „Przewodnik po porcjach jedzenia”. Sami skomponowali własny jadłospis. Nauczyli się odmierzania porcji.Teraz wiedzą, że dłoń odpowiada jednej porcji chleba (1 kromka) lub porcji ryby, wielkość śródręcza – porcji mięsa, a rozmiar pięści stanowi jedną porcję produktów mlecznych i zbożowych. Połowa pięści wyznacza porcję makaronu, ryżu, kaszy oraz warzyw i świeżych owoców. W zamkniętej garści mieści się nasza porcja suszonych owoców lub orzechów włoskich, które mają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu.  

Miłym finałem tego przedsięwzięcia był pomysł stworzenia przez uczniów kawiarenki „SZKOLNY DWÓR”, gdzie mogliby zjeść II śniadanie, zdrowe przekąski, porozmawiać i posłuchać ulubionej muzyki.

Koordynatorem PROGRAMU EDUKACYJNEGO „ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO” była p. Bogusława Strzyż we współpracy z p. Jadwigą Parys oraz p. Moniką Król – Moździerz. No Valid Folder Selected

Najnowsze wpisy

Komunikat
Komunikat

24 października 2020

MARCINKOWE ROGALE POMOGĄ WOJTKOWI
MARCINKOWE ROGALE POMOGĄ WOJTKOWI

20 października 2020

JADŁOSPIS 19.10-30.10
JADŁOSPIS 19.10-30.10

19 października 2020

DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ
DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ

17 października 2020

KOMUNIKAT
KOMUNIKAT

16 października 2020

Skip to content