Strona główna PIKNIK „ŚWIĘTO PIECZONEGO JABŁKA”
W ramach programu edukacyjno – wychowawczego „Dobrostan” kontynuowanego w naszej szkole w bieżącym roku szkolnym dnia 13 września 2018 r. po raz pierwszy zorganizowano „Święto Pieczonego Jabłka”, aby zachęcić uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych do spożywania owoców i warzyw w atrakcyjnej formie. No Valid Folder Selected No Valid Folder Selected
W menu zaproponowano uczniom pieczone jabłka i banany z cynamonem; szaszłyki z papryką, porem, cukinią, pieczarkami i piersią z kurczaka; grillowane ziemniaki po prowansalsku oraz tosty z masłem czosnkowym. Nowością dla wielu była domowa lemoniada cytrusowo – miętowa z arbuzem. Stoły uginały się od winogron, jabłek, gruszek, śliwek i brzoskwiń. Uczniowie mogli również własnoręcznie skomponować owocowe szaszłyki według własnego upodobania oraz upiec zdrowe chipsy z buraków i batatów. Pyszną niespodziankę sprawiła dzieciom jedna z mam przygotowując wielosmakowe smoothie z nasionami chia oraz lnu. Podczas spotkania p. dyrektor Marta Biłas wręczyła podziękowanie dla firmy DEFRO na ręce przedstawiciela handlowego p. Marcina Łukasika za przekazanie dla naszej szkoły solidnie wykonanego grilla, który zapewne przez wiele lat będzie służył uczniom podczas zajęć. Dzięki życzliwości rodziców, dostarczeniu przez nich wartościowych produktów oraz pracy uczniów SPdP i pomocy gimnazjalistów udało się zorganizować bardzo sympatyczne, plenerowe spotkanie integrujące społeczność ZSS u progu roku szkolnego. Mamy nadzieję, że chociaż trochę zmieni ono upodobania żywieniowe dzieci i młodzieży, zachęci ich do sięgania po zdrowsze przekąski i napoje. Pomysłodawcą pikniku była p. Bogusława Strzyż, a współorganizatorami p. Anna Borkowska i p.Monika Król- Moździerz, wykonująca fotorelację z pikniku.