Przejdź do treści
MAŁA UPRAWA TO WIELKA SPRAWA
21 czerwca 2021

MAŁA UPRAWA TO WIELKA SPRAWA

 

Warzywnik szkolny to miejsce w którym uczniowie sadzą i sieją, a następnie pielęgnują różne warzywa oraz obserwują ich kolejne etapy rozwoju i zbierają plony swojej pracy. Uczniowie klasy 1 PA wraz z kolegami i koleżankami z młodszych klas posadzili w szkolnym ogrodzie sałatę, szczypiorek, rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę, seler, lubczyk, poziomki oraz truskawki. Własna praca włożona w hodowlę tych roślin, to trening cierpliwości i znakomity wstęp do rozmowy o zasadach zdrowego odżywiania. Uczniowie obserwowali ich kiełkowanie, podlewali i pielili. Wyhodowane przez uczniów warzywa były wykorzystywane na zajęciach kulinarnych.

Organizator: Anna Nalepa-Proszowska
Tekst: Anna Nalepa-Proszowska
Zdjęcia: Anna Nalepa-Proszowska

Najnowsze wpisy

Skip to content