Zespół Szkół Specjalnych w Dębicy

Jedyna w powiecie dębickim placówka kształcenia specjalnego

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
0
1
2
3
4
5
6
Home DLA RODZICÓW RECEPTA NA ZDROWIE - DLA RODZICÓW

RECEPTA NA ZDROWIE - DLA RODZICÓW

Email Drukuj PDF

Pani Agnieszka Wielopolska - fito terapeutka i właścicielka sklepu zielarsko - medycznego podczas spotkania w Zespole Szkół Specjalnych w Dębicy zapoznała rodziców ze sposobami zdrowszego, alternatywnego żywienia dzieci i młodzieży.

Szkodliwe działanie cukru
- doprowadza do cukrzycy i otyłości, podnosi ciśnienie krwi;
- podwyższa poziom cholesterolu zwiększając ryzyko zawału i miażdżycy;
- powoduje próchnicę, może wywołać zaburzenia pamięci i koncentracji;
- prowadzi do deficytów witamin z grupy B oraz minerałów;
- powoduje obniżenie odporności, większa podatność na infekcje;
- karmi Candidę; zaburza równowagę hormonalną, przyspiesza rozrost komórek nowotworowych;
- osłabia włókna kolagenowe prowadząc do szybszego starzenia się skóry;
- zakwasza organizm, stanowi pożywkę dla pasożytów i grzybów.

Zdrowsze zamienniki cukru
Ksylitol:
- jest doskonałym zamiennikiem sacharozy pozyskiwanym z brzozy;
- nie jest cukrem pod względem chemicznym, ma inny wzór strukturalny;
- zawiera 40% mniej kalorii , ma dziewięć razy niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, po zjedzeniu nie powoduje szybkiego uczucia głodu;
- metabolizm ksylitolu przebiega łagodnie, bez skoków insuliny;
- ze względu na zasadowy charakter nie zakwasza organizmu;
- jest idealny dla sportowców, diabetyków, osób z grzybicą i nadwagą.
Ponadto:
- zwiększa mineralizację szkliwa zębowego, chroni przed próchnicą i chorobą dziąseł, podnosi odporność organizmu;
- zmniejsza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Candida albicans) w układzie pokarmowym oraz ilość bakterii jelit wywołujących owrzodzenie żołądka;
- sprzyja przyswajaniu wapnia w organizmie, stosowany jest w profilaktyce osteoporozy, stanowi źródło energii po przebytym wysiłku.
Zastosowanie:
Do słodzenia napojów, dodatek do deserów, ciast, oraz potraw.

Syrop klonowy:
- jest mniej kaloryczny od cukru, nie zawiera konserwantów;
- jest bogaty w witaminy: B2, B5, B6, PP ( niacynę), biotynę, kwas foliowy oraz sole mineralne: wapnia, potasu, manganu i magnezu.

Miód:
- zawiera fruktozę, glukozę, może być stosowany dla dzieci i osób  z nadwagą;
- nie jest polecany dla dzieci z ADHD i z autyzmem;
- zawiera dobrze przyswajalne żelazo, witaminy z grupy B oraz magnez, potas, fluor i kobalt.

Syrop z agawy:
- cukier prosty, zawiera insulinę oraz prebiotyki;
- ma niski indeks glikemiczny;
- usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom.

Stewia:
- praktycznie bezkaloryczna, 150 - 300 razy słodsza niż cukier;
- w medycynie naturalnej używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy. Należy ją stosować  w postaci ziela lub zielonych lub brązowych ekstraktów proszkowych.

Lukrecja:
- surowcem jest korzeń, znany od czasów starożytnych;
- zalecana przy infekcjach gardła, dróg oddechowych i w problemach żołądkowych,
- podnosi ciśnienie krwi, może obciążać nerki.

Suszone owoce: daktyle,  figi, morele, śliwki, jabłka:
- oprócz cukrów złożonych:glukozy, fruktozy,sacharozy zawierają szereg witamin oraz błonnik poprawiający trawienie.

Słody (ryżowy, jęczmienny), melasa z trzciny cukrowej, syrop daktylowy:
- poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych.

Zamienniki soli kuchennej

Sól himalajska:
- wydobywana w paśmie Karakorum w Pakistanie na głębokości 400 - 600 m.
- najczystsza i najzdrowsza odmiana soli kuchennej;
- zawiera ponad 80 pierwiastków zapewniających zdrowie i odporność.

Sól morska:
- powstaje po odparowaniu wody morskiej i zmieleniu;
- zawiera minerały tj. sód, magnez, wapń, jod, fluor, mangan, żelazo.  

Sól niskosodowa, niskopotasowa:
- zalecana przy nadciśnieniu tętniczym.

Rośliny pomagające w ograniczaniu ilości stosowanej soli:
- bazylia, oregano, estragon, tymianek, czosnek, mięta pieprzowa, cząber, majeranek, pietruszka, imbir, cynamon.

Dieta dla osób z ADHD i autyzmem:

1) Ograniczanie cukrów prostych tj. biały cukier, fruktoza, glukoza, syrop glukozowo - fruktozowy. Dzielenie cukrów złożonych (zawartych w skrobi, w węglowodanach) na kilka porcji. Zamiana ryżu białego na pełnoziarnisty lub na kasze.
2) Zapobieganie awitaminozie poprzez wprowadzenie do diety oleju z witaminą E oraz ziaren i nasion zawierających witaminy z grupy B, E, kwasy omega 3 a także w celach profilaktycznych witaminę C- lewoskrętną (kwas L-askorbinowy).
3) Kompleksowo dobrana do potrzeb indywidualnych i regularnie stosowana dieta powoduje:
- złagodzenie objawów ze strony przewodu pokarmowego,
- zmniejszenie występowania biegunek i zaparć,
- poprawę zdolności uczenia się, koncentracji oraz jakości snu,
- częstsze nawiązywanie kontaktu wzrokowego,
- złagodzenie objawów skórnych,
- ogólną poprawę stanu zdrowia i zadowolenia.

 

stat4u
Stworzone w Joomla przez Małgorzata Hajduk